Tijdens de 320e Buurtspraak van de Buurt Ede en Veldhuizen, Nederlands immaterieel erfgoed, is Geen Broere na twaalf jaar afgetreden als buurtrichter. Hij is opgevolgd door Ruben Landman (55). De benoeming vond, in aanwezigheid van burgemeester René Verhulst, plaats tijdens de goed bezochte jaarlijkse bijeenkomst in de Edesche Concertzaal, traditioneel op de derde donderdag van september.
De Buurtspraak op 19 september had dit jaar als thema ‘De buurt op weg naar 2030: Omzien en vooruitzien’. Tijdens zijn afscheidsspeech leidde Geen Broere de toehoorders langs de mijlpalen van de Buurt in de afgelopen twaalf jaar. Bij zijn aantreden in 2012 was de Buurt op sterven na dood. Broere heeft met grote inzet de Buurt weer tot leven gewekt; iets waar ook zijn opvolger in een dankwoord bij stilstond.
Er werd verder afscheid genomen van buurtmeester (bestuurslid) Ruud Dijkman, die zich tien jaar lang voor de Buurt heeft ingezet. Broere en Dijkman kregen het samen met grote vasthoudendheid voor elkaar dat de de traditionele Buurtspraak in 2019 werd bijgeschreven op de Nederlandse UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed. De Buurt zelf wordt al in een document uit 1596 vermeld.
De zogeheten geërfden van de buurt benoemden behalve een nieuwe buurtrichter ook Corrie-Christine van der Woude als buurtmeester en substituut-buurtrichter (plv. voorzitter) en Paul Blom als administrerend buurtmeester (penningmeester). Het buurtbestuur bestaat verder uit buurtscheuter (bosbeheerder) Benny van Dasselaar, buurtschrijver (secretaris) Klaas Santing en buurtmeester Aad Wissink. Het bestuur wordt ondersteund door webmeester Bert Verwoerd.
“Samen-leven en samen-zijn”
Na de pauze van de Buurtspraak met de traditionele brandewijn met suiker, ging Ruben Landman in zijn eerste toespraak als buurtrichter in op het belang van de Buurt in de lokale samenleving. “We zoeken naar de raakpunten en overlap met historische en erfgoedorganisaties, met de gemeente Ede, met groepen en mensen die zich inzetten voor het beter laten functioneren van onze gemeenschap. Want we hebben elkaar hard nodig. Samen-leven en samen-zijn: dát is waar het ook om gaat in onze Buurt.”
Landman blikte ook vooruit en ziet kansen voor de Buurt waar het gaat om de door de gemeente Ede zo vurig gewenste verbetering van de participatie: “Wij als Buurt Ede en Veldhuizen zien een verbindende rol. Een rol die goed bij ons past, zonder daarbij het verleden uit het oog te verliezen. Al dat moois dat er hier al is of was, en de moeite waard is om anno nu een plaats te geven, of om er op z’n minst een respectvolle buiging of passende verwijzing naar te geven. Daarbij zou je ook kunnen denken aan een jaarlijkse Dag van de Participatie, met de Buurtspraak als historisch vertrekpunt. Dan zou er meteen een Edese invulling zijn van de al bestaande ‘Internationale dag van de democratie’ in september. Iets om verder uit te werken.”
De kersverse buurtrichter sloot af met het uitspreken van zijn dank voor het in hem en zijn medebestuurders gestelde vertrouwen door de geërfden van de Buurt Ede en Veldhuizen.