318e Buurtspraak Buurt Ede en Veldhuizen

15 september 2022 aanvang 10.00 uur EdescheConcertzaal

 

September staat naast Edese Airbornemaand al 140 jaar  in het teken van de Buurtspraak voor geërfden en belangstellenden van “Het dorp van Ede en de Buurtschap Veldhuizen”. Al sinds 1882 op de 3edonderdag van september is het Buurtspraakdag in Ede. Echter al sinds 1596 (opgetekend) wordt deze democratische bijeenkomst gehouden voor de inwoners van de Buurt.

Voordat medio 1800 de bestuurlijke taken van de Buurt steeds meer werden overgenomen door de nieuwe lokale gemeente en haar bestuur lagen deze taken met democratische besluitvorming bij het buurtbestuur en de geërfden van de Buurt. Iedere inwoner met een eigen huis op eigengrond is geërfde van de Buurt en haar historisch bezit de erfrechten op de heidevelden rond Ede en een eigen Buurtbos.

Nog altijd staat de Buurt midden in de samenleving en denkt mee met ontwikkelingen en visies die door de gemeente worden voorbereid op basis van het historisch perspectief van de Buurt. Ook natuurbeheer en onderhoudt zijn zaken waarbij de Buurt nauw is betrokken zoals Levend Landschap. Als Edese samenleving moeten wij er gezamenlijk voor zorgen dat dit cultuur historisch erfgoed, opgenomen op de Nederlandse lijst Immaterieel Erfgoed van UNESCO, als onderdeel van de moderne maatschappij kan blijven bestaan en functioneren. Onbekend maakt onbemind toch kan het voortbestaan van de Buurt alleen met de inzet en betrokkenheid van haar geërfden en dat zijn er héél veel.

Graag ziet het Buurtbestuur u geërfden en belangstellenden op deze komende Buurtspraak op 15 september a.s. van 10.00 tot 12.30 uur (inloop v.a. 09.30) in de Edesche Concertzaal (Amsterdamseweg 9).  Als om 09.45 uur de klokken van de Oude Kerk luiden weet heel het dorp dat de Buurtspraak gaat beginnen!

Meer over de Buurt, de Buurtspraak en haar geschiedenis vind u terug op de website van de Buurthttps://buurt.ede-en-veldhuizen.nl/

Geplaatst in Nieuws.